Son dönemlerde gittikçe popülerleşen, yoğun ilgi gösterilen waffle; Belçika asıllı hamurlu bir tatlıdır. Dünyada Waffle, Wafel, Gaufre olarak adlandırılan bu yiyeceğin pişirici makinası ismini latince “gaufrum” dan gelen “Gaufre” den almıştır. Eski Fransızca’da ise, bal peteği görünüşüne sahip anlamına gelen “wafla” veya “wafel” den gelmektedir.
Waffle; genellikle beş kalpli, çiçek şeklinde ve üzeri bal peteğine benzer desenler bulunan pişirme makinası kullanılarak yapılır. Üzerine çeşit çeşit çikolata, şekerleme, meyve, fındık, fıstık, çikolata parçacıkları gibi zevke uygun tatlı seçeneklerle zenginleştirilir. Aşağıda waffle’ın nasıl yapılabileceğine dair açıklamalı bir video ve evde kolaylıkla yapabileceğiniz bir tarif mevcut.
Waffle Nasıl Yapılır?
MALZEMELER
Waffle için:
- 2 adet yumurta,
- 1 çay kaşığı tuz,
- 1,5 su bardağı un,
- 1 su bardağı süt,
- 3 yemek kaşığı toz şeker,
- 1/4 su bardağı sıvı yağ,
- 1/2 tatlı kaşığı vanilya özütü/yok ise 1 paket vanilya,
- 1 paket kabartma tozu.
Üzeri İçin:
- Dondurma,
- Mevsim meyveleri,
- Ceviz,
- Fıstık,
- Çikolata sosu.
- Dilediğiniz çeşitli reçeller, soslar, çikolata parçacıkları vs.
Yapılışı:
Öncelikle, yumurtaların sarıları ve akları ayrılır. Bir kabın içine yumurtanın sarısı, toz şekeri, vanilyanın yarısı koyulur ve yumurtanın sarıları beyazlaşana kadar 3 dakika çırpılır. Başka bir kabın içine yumurtanın akları, sütü, sıvı yağı, kalan vanilyayı, kabartma tozu ve tuz ilave edilir ve iyice çırpılır. İçine azar azar un ilave ederek karıştırılır. Daha sonra ilk hazırlanan karışımı da ilave edip, karıştırılır. Waffle tavası yağlayıp kızdırılır. Bir kepçe hamurdan döküp, tavanın kapağı kapatılır ve waffle’lar önlü arkalı 4 dakika pişirip, soğumaya bırakılır. Meyveler dilimlenip waffle’ların üzerine yerleştirilir. Arzuya göre 2-3 top kaymaklı dondurma meyvelerin üzerine eklenir. Waffle’larınızın üzerinde çikolata sosunu gezdirip, ceviz, fıstık, çikolata parçacıkları gibi kendi zevkinize göre malzemeleri ekleyerek, servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.